Ohnivý kruh sa prebúdza k životu

01.06.2018 20:59

Ve středu 11. dubna 2012 došlo k mohutnému zemětřesení u Indonésie. Kdo uviděl údaj o 8,9 stupně, tak se asi lekl, protože čím blíže k 9. stupni Richterovy stupnice, tím hrozí větší katastrofa. Údaj byl sice brzy snížen na 8,7, ale to je pořád hodně. Epicentrum se nacházelo asi 495 kilometrů od města Banda Aceh v hloubce 33 kilometrů pod mořským dnem. Monitorovací přístroje naměřily následné otřesy o síle 8,2. Měřicí přístroje zjistily, že první otřesy zvedly vlnu vysokou asi 80 centimetrů. Ta ale nezpůsobila žádné vážné škody. Nakonec se tedy nic katastrofického nestalo a zemětřesení rychle upadlo v zapomenutí. Znamená to však, že se nestalo vůbec nic? Stalo.

U Indonésie došlo k největšímu horizontálnímu posunu tektonických desek, jaký byl kdy zaznamenán podél Ohnivého kruhu. Tento posun nevyvolá velkou tsunami, to se děje u vertikálního posunu. Ale kdyby podobný posun tektonický desek postihl velké americké město na západním pobřeží USA, bylo by město kompletně zničeno. V posledních letech mimořádná zemětřesení postihlo Japonsko, Chile, Indonésii a Nový Zéland. Totéž čekají seismologové v USA v Kalifornii. Zemětřesení probíhají stále pravidelněji. Katastrofická tsunami u Indonésie v roce 2004 byla způsobena zemětřesením o síle 9,1. Právě v Acehu tehdy zahynulo na pobřeží více než 100 tisíc lidí.

Počet zemětřesení roste

V roce 2001 došlo k 137 zemětřesením o 6. stupni Richterovy stupnice, v roce 2011 jich bylo 205. Je patrný vzestupný trend velkých globálních zemětřesení během celého posledního desetiletí. Proto je zemětřesení z 11. dubna alarmující. Otřesy u Indonésie nezpůsobily tsunami, to ale neznamená, že zemětřesení nebylo mimořádně silné. Obvykle dojde k zemětřesení přesahujícímu 8. stupeň jednou za rok. Síla 8,7 znamená nejsilnější zemětřesení vyvolané posunem tektonických desek v historii seismografie. Kdyby k takovému došlo na území USA, pravděpodobně by to znamenalo největší přírodní pohromu v dějinách země.

The Extinction Protocol

„Nikdy jsem neslyšel o tak silném, vedlejším otřesu při tření desek; zvláště ne pod vodou. Předběžné vyhodnocení amerických geologů uvádí, že se jedna zemská deska posunula přes druhou asi o 21 metrů. San Andreas v Kalifornii je tektonický zlom podobného typu – dvě tektonické desky se pohybují vedle sebe. Co by se stalo, kdyby se pohyb desek o 21 metrů odehrál poblíž San Franciska? Kdyby se něco takového stalo na zlomu San Andreas, město by bylo zcela zničeno.” (The Extinction Protocol)

11. dubna 2012 zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 Richterovy stupnice take Spojené státy, k otřesům došlo asi 300 km od pobřeží Oregonu. Den poté následovalo velké zemětřesení (6.9 a 6,2) v Kalifornském zálivu. Je jen otázka času, kdy obrovský úder postihne Kalifornii.

Ohnivý kruh

  Ohnivý kruh je místo v Tichém oceánu, charakteristické častým výskytem projevů sopečné činnosti a zemětřesení. „Ohnivý kruh“ má ve skutečnosti tvar podkovy a obíhá většinou po okraji Pacifické litosférické desky v celkové délce 40 000 km. Celé západní pobřeží USA leží na Ohnivém kruhu a mohutná síť zlomů zasahuje pod Kalifornii, Oregon a Washington. Vědci říkají, že na západním pobřeží má velké zemětřesení značné zpoždění. Dalším ohroženým státem je Arizona, kde došlo jen v roce 2011 ke 131 zemětřesením. Rok předtím jich bylo jenom 53. Absolutní noční můrou by bylo zemětřesení kolem zlomu New Madrid.

Další velkou hrozbou je sopečná činnost. V poslední době jednou z největších sopek na západním pobřeží, která se ozývá a je stále aktivnější, je Mt. Rainier, který se nachází až u kanadské hranice ve statě Washington. Erupce tohoto vulkánu by zcela zničila velkou část severozápadu USA. Jde o 4392 metrů vysoký stratovulkán. Poslední sopečný výbuch se odehrál v roce 1854.

Ještě větší pozornost na Ohnivém kruhu přitahuje japonská sopka Fudži. Fudži byla v klidu asi 300 let, ale nyní se rychle probouzí k životu. Objevily se na ní nové krátery a uniká z nich plyn. V poslední době zemětřesení u Fudži dosáhlo 6,4 stupně Richterovy stupnice.

 

Zdroje: 
http://endoftheamericandream.com/archives/the-ring-of-fire-is-roaring-to-life-and-there-will-be-earthquakes-of-historic-importance-on-the-west-coast-of-the-united-states
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ohniv%C3%BD_kruh