Ako byť šťastný

09.01.2017 20:47
  1. Potrebujete veľmi málo, aby ste boli šťastní. Niekoľko jednoduchých jedál, skromný príbytok, niekoľko kusov oblečenia, dobrú knihu, zošit, zmysluplnú pracú a milované osoby.
  2. Žiadajte menej a nikdy nebudete chudobní. Môžete mať veľa peňazí a majetku, ale ak budete chcieť vždy viac, ste chudobnejší ako človek, ktorý ma málo a nechce nič.
  3. Sústreďte sa na prítomnosť. Prestaňte sa obávať budúcnosti a držať sa minulosti. Koľko času strávite rozmýšľaním o veciach iných ako kde ste a čo robíte v danom momente? Ako často skutočne žijeme a ako často sa len priživujeme myšlienkami o iných veciach? Žite teraz a budete žiť naplno.
  4. Buďte vďační za to, čo máte a kde ste. Príliš často chceme byť niekde inde, robiť niečo iné s ľuďmi inými než s ktorými sme teraz a chceme veci iné než tie, ktoré už máme. To, kde sme, je predsa úžasné. To, s kým sme, je tiež perfektné. Všetkého máme dostatok. A to, čo robíme, je už teraz skvelé.
  5. Buďte v živote vďační za malé potešenia. Jahody, kúsok čokolády, čaj – jednoduché potešenia, ktoré sú oveľa lepšie ako veľké dezerty, sladené nápoje, vyprážané jedlá. Stačí sa ich iba naučiť naplno vychutnávať. Dobrá kniha požičaná z knižnice, prechádzka s vašim partnerom v parku, ranný beh, nezabudnuteľné reči vašich detí, úsmev neznámeho človeka na ulici, chodenie po tráve na boso, ten moment hneď ráno, keď sa ešte len všetko začína prebúdzať. Tieto malé potešenia sú kľúčom k tomu, ako žiť dobre a bez nutkania mať všetkého stále viac.
  6. Buďte hnaní radosťou a nie strachom. Ľudia sú poháňaní strachom, že sa im niečo neujde, strachom zo zmeny alebo strachom, že niečo stratia. Toto však nie sú dobré dôvody, prečo niečo robiť. Namiesto toho robte veci, ktoré vám alebo ostatným prinášajú radosť a potešenie. Nech vašu prácu radšej poháňa radosť z robenia niečoho kreatívneho, zmysluplného, hodnotného a nie potreba udržať váš životný štýl a strach zmeniť ho.
  7. Trénujte si súcit. Súcit s druhými vytvára láskyplné, úprimné vzťahy.  Súcitiť sám so sebou znamená odpustiť si chyby z minulosti, dobre so sebou zaobchádzať (to zahŕňa zdravo jesť a cvičiť) a mať sa rád za to akí ste.
zdroj: http://projektzivot.org/