Dlhovekosť - ako ju dosiahnuť?

16.01.2018 21:12

Shirali Muslimov prežil 168 rokov vo svojej rodnej dedine Barzavu v Azerbajdžane. V dokumentoch Muslimova sa písalo, že sa narodil 26.3.1805. Zomrel 2.9.1973. Jeho otec sa dožil 110 rokov a matka 90 rokov. Vo svojich 136 rokoch sa oženil a nevesta mala 57 rokov. Po krátkom čase sa stal vo svojich 136 rokoch otcom, keď sa novomanželom narodila dcéra. Muslimov mal 13 synov, 10 dcér, 106 vnukov, pravnukov a prapravnukov.

Narodil sa v horách a celý svoj život dýchal čistý horský vzduch. Pásol stáda baranov a počúval spev vtákov, obrábal kamenistú pôdu, sadil ovocné stromy a zbieral z nich úrodu. Posledné roky pracoval ako strážca tabakovej plantáže a obchádzal ju každý deň na koni.

„Je potrebné vždy pracovať. Nečinnosť rodí lenivosť a lenivosť rodí smrť,“ hovoril Shirali Muslimov. 

Jedol ovocie a zeleninu, čerstvý syr a med. Pil vodu z prameňa a posledné roky svojho života čaj z rôznych bylín. Mal výborné zdravie. Lekári ho starostlivo študovali, zaznamenávali jeho spôsob života a charakterové črty. Starli pri ňom, zomierali a menili sa navzájom. A Shirali Muslimov stál, ako silný dub v strede hôr, stále rovnako zdravý, bodrý a veselý.

untitlednn Muslimov poznal plnú čašu všetkého, čo je dané človeku, aj radosť, aj smútok. On ale nespomínal na zlé. „Keď toľko prežiješ na zemi, človeku sa chce spomínať len na to dobré, radostné. Žiť radostne, znamená dlho žiť,“ také bolo jeho motto.

V čom je tajomstvo dlhovekosti sa pokúšali zistiť aj v Inštitúte gerontológie ZSSR, kde boli v rámci výskumu vykonané medicínske a sociologické vyšetrenia viac ako 40 000 osobám vo veku 80 rokov a viac. Tisíce odpovedí a informácií pomáhal vyhodnotiť počítač.

Drvivá väčšina dlhožijúcich boli ľudia zosobášení a mali deti. Rodiny dlhožijúcich mali mnohodetné rodiny. Deti prinášajú starosti, ale pridávajú aj roky života, nech ako paradoxne to znie.

Len veľmi málo dlhožijúcich fajčili a pili alkoholické nápoje. To sa dalo očakávať. Je známe, že nefajčiari sa päťkrát častejšie dožívajú do svojej osemdesiatky ako fajčiari.

Väčšina dlhožijúcich boli ľudia štíhli. Vždy prejavovali umiernenosť v jedle a pití. Obézni neboli vôbec medzi dlhožijúcimi.

A nakoniec najhlavnejší záver. Všetci dlhožijúci začali skoro pracovať a pracovali do vysokého veku. Preto len aktívny život môže zabezpečiť dlhý život.